5 совети за алергија на храна во детството

За среќа, откритијата од неодамнешните клинички студии покажаа дека воведувањето на бебиња во алергична храна рано и често, почнувајќи од 4-11 месеци, може да ги намали алергиите на храна до 80%.

Значи, кога син ми беше 5 месеци, подготвував грицки со кикирики, јајца и јогурт за секој ден да јаде (тие 3 намирници сочинуваат ~ 80% од сите алергии на храна во детството). Но, ова одземаше многу време и фрустрирачки, повеќето од оние што ги понудив завршија на подот или на неговото лице.

За да им помогнам на другите родители преку овие предизвици, составив 5 совети како да се намали ризикот од алергија на храна на бебето:

1) Изберете го вистинското време на денот

Сите новороденчиња се изложени на ризик за развој на алергии на храна, така што сите новороденчиња треба да се запознаат со алергена храна. Но, изборот на вистинското време е клучен. Кога сте подготвени да започнете, проверете дали вашето бебе е здраво и дека возрасно лице може да го следи вашето дете 2+ часа во случај на реакција.

2) Изберете вистинско време

Околу 4-11 месеци возраст, имунитетните системи на нашите бебиња влегуваат во критичен прозорец во кој тие почнуваат да развиваат позитивни или негативни реакции на протеините од храна. Тоа е најефикасно - и заштитно - за бебињата да бидат запознаени со алергени на возраст меѓу 4-11 месеци.

3) Наведете… и повторете

Продолжете да го изложувате вашето бебе на алергенска храна повеќе пати неделно, за неколку месеци. Хранењето бебиња со оваа храна само еднаш или двапати не е докажано дека го намалува ризикот од развој на алергија на храна. Во историските клинички студии, новороденчињата заштитени од алергии консумираат алергенска храна 2-7 пати неделно за 3-6 + месеци.

4) Постепено зголемување на дозирањето

Започнете со помала количина на секоја алергена храна, а потоа постепено зголемувајте ја количината. Овој пристап е најбезбеден начин да го запознаете вашето бебе со алергени, како што препорачуваат педијатрите.

5) Рана вовед, особено корист на новороденчињата со егзема

Доенчињата со егзема се изложени на најголем ризик за развој на алергии на храна. До 67% од новороденчињата со тежок егзема, а 25% од новороденчињата со лесен егзема, ќе развијат алергија на храна. Така, раното, одржливо воведување на алерген е особено важно за новороденчиња со егзема.

(Ако вашето новороденче има сериозен егзема, консултирајте се со вашиот педијатар пред да започнете со почетокот на воведувањето на алергени. Вашиот педијатар може да препорача тестирање на алергија пред воведување на какви било алергени.)

Раното, одржливо воведување на алергени може да биде предизвик. Така, мотивирани од моето клиничко и лично искуство, заедно со тим од страствени лекари, водечки експерти и родители, се зафативме да создадеме производ што го направи безбеден, едноставен и ефикасен за семејствата насекаде.

По повеќе од една година истражување и развој, ние сме горди да понудиме Ready, Set, Food!, Систем одобрен од лекар кој:

Помага да се намали ризикот од развој на алергии од кикирики, јајца и млеко до 80%,

Лесно се раствора во мајчино млеко или формула, правејќи го воведувањето алерген лесно, дури и ако бебето не е развојно подготвено за цврста храна, и

Постепено ја зголемува количината на алерген со текот на времето, следејќи ги препораките на педијатарот и клиничките упатства.

Детска куќа препорачува секогаш да се консултирате со давателот на здравствени услуги за совети во исхраната, особено пред да воведете храна што предизвикува алергија.


  БебеЗдравјеХрана